Terug naar alle berichten

De noodlotsmythe van Iwan Baeten

Nov 7, 2015 / by beheer / In collage, illustration / Comments Off on De noodlotsmythe van Iwan Baeten

Pen en schaar snijden diepe wonden. Dat bewijst Gentenaar Iwan Baeten met zijn melancholieke collages. Met ecoline, acryl en lijm creëert hij een volledig eigen wereld, waarin de mens letterlijk in het stof en puin aan het rollen gaat.

De donkere aardetinten in zijn collages roepen haast apocalyptische angstvisioenen op. De wezens die het universum van Baeten doorleven zijn, net als de onheilsfiguren van de schilder Jheronimus Bosch, zwanger van eenzaamheid en mislukking. Wie een wandeling wil maken in het gitzwarte landschap van de kunstenaar moet zich ervoor behoeden niet onverhoeds op een landmijn te trappen, want hierna dreigt een verscheurende leegte.

Ondanks alle melancholie waar Baetens werk van doordesemd is, lijkt het toch alsof er een nederige soort levenslust naar voren wordt gebracht. Niet per se omdat hij met verschillende soorten materiaal en technieken experimenteert, maar vooral door het eerder ‘organische’ van zijn onderwerpen. Op een haast wetenschappelijke manier ontleedt hij mens en dier en alles daartussenin. Dit onderzoekende lijkt een leidraad te zijn in zijn werk, en dwingt de toeschouwer eenzelfde soort blik te hanteren. Een blije kijk op het leven, of op wat het had kùnnen zijn maar dus niet is, levert dat niet op. Het levert de keuze op: om af te dalen in het inferno van Dante, óf om ver boven zichzelf uit te stijgen.

Wie zich even verloren wil wanen in de eindeloos noodlotszwangere koortsdroom van Iwan Baeten kan terecht op www.iwanbaeten.be

tekst: Wout Vlaeminck

Back to all posts